La Manufacture Royaletm
Montolieu/omgeving / aktiviteiten
 

Montolieu ligt aan de voet van de Montagne Noir in het departement Aude, 15 km ten noordwesten van Carcassonne en is als een amfitheater gebouwd tegen de rotsflank van twee ravijnen. Het ligt hoog boven de imponerende rivierkloven van de l’Alzeau en la Dure. Het plaatsje dankt zijn bestaan aan de stichting van de benedictijnenabdij Saint-Jean-de-Mallast in 800. In de 13e eeuw droeg de stad de poëtische naam Mount a Ouliou (Olijfberg). In de 18e eeuw bouwde Colbert (de latere minister van financiën) er in opdracht van koning Lodewijk XV; de Rijkslakenmanufacture, die tot het begin van de 20ste eeuw voor veel welvaart zorgde. 


Sinds 1990 is Montolieu boekendorp, daarvan zijn er in Frankrijk officieel drie. In het dorp bevinden zich 15 boekwinkeltjes alsmede een atelier du livre en een boekbinderij. Daarnaast is er in het dorp een bakker, supermarkt(je), apotheek, kapper, postkantoor, café/pizzeria, tijdschriften/sigarenwinkel, 3 restaurants, buitenzwembad, museum, camping en tennisbaan.

Leuke links: www.montolieu-livre.fr en www.montolieu.net


Montolieu ligt in het Katharen gebied in het departement AUDE. Dit relatief onbekende departement bezit een enorme schoonheid en diversiteit. Het wordt door velen met het Toscaanse landschap in Italie vergeleken. Naast bergen, meren en zeer interessante steden (Carcassonne, Narbonne), is er ook de Mediterrane kust, het Canal du Midi, diverse Katharenkastelen en schitterende natuur.


Iets verder weg, maar nog steeds op redelijke afstand liggen de steden Toulouse, Perpignan, Montpellier en zelfs noord Spanje is in 2 uur te bereiken (Figueras met haar DALI museum)


Cassoulet is het gerecht van de steek, daarnaast wordt er veel canard, foie gras, truffel en diverse confits gegeten.  Montolieu ligt in de Cabardès wijnstreek welke onderdeel uitmaakt van de Languedoc wijnen.


Wijn proeven:

Chateau Rives-Blanques ; AOC Limoux

Chateau Canet ; AOC Minervois

Chateau de Gourgazould ; AOC Minervois

Domaine de Cazaban ; AOC Cabardès

O’vineyards ; AOC Cabardès

Chateau Pennautier ; AOC Cabardès

Domaine GAYDASportieve activteiten:

Voor wielrenners een soort walhalla, de Pyreneeën op ca 1,5 uur (Plateau de Beille en Ax les Thermes) en de Tourmalet op ca. 3 uur.

Verder het mooie landschap van de Aude en de Montagne Noir. golfen, wildwater kanoen, raften, canyoning, grotten, skieën, catamaran zeilen, wind- en kite surfen, strandzeilen, klimpark in Carcassonne, bootje huren op het canal du Midi.


Musea en abdijen:

musee d’Art et litterature in Montolieu

Abdij van Fontfroiddefestivals en spektakels:

Ridderspectakel in la Cité

Festival de Carcassonne met mega vuurwerk op 14 juli.

Magic de Noël


Restaurants:

Jardin en Ville in Carcassonne ,

A la prise d’Alzeau

Biquet plage in Leucate

Le Parc in Carcassonne (sinds 2012 twee Michelin sterren), en binnen een straal van 20 km nog 6 andere restaurants met 1 Michelin ster.

SAS Montolieu1739 - 16 Impasse de la Manufacture - 11170 - MONTOLIEU - FRANCE

tel. +33 (0)4 68 24 89 67 - mobiel: +33 (0)6 32 85 17 85 - lamanufactureroyale@gmail.com

n° siret: 839 055 688 00015 / N° TVA: FR04 839055688